Cykliczna impreza „Wieczór dobrego smaku” organizowana przez pracowników Sulęcińskiego Ośrodka Kultury posiada wieloletnią tradycję. W tym roku ze względu na remont ośrodka odbyła się 7 listopada w jednym z pomieszczeń Biblioteki Publicznej. Licznie przybyli uczestnicy kolejny raz mieli okazję zaprezentowania własnych domowych win, nalewek i przetworów owocowych.
W kategorii przetwory owocowe zaprezentowano 17 rodzajów dżemów, marmolad i powideł. Komisja w składzie: Eugenia Ślaska przewodnicząca, Zenobia Lach i Helena Łukaszczuk członkinie jury, najwyżej oceniła dżem z pigwy i dżem z brzoskwini autorstwa Moniki Wojniusz, która zajęła I i II miejsce. III miejsce w tej kategorii zajął Edward Leszczyłowski za dżem z pigwy, jabłka i cytryny.
W kategorii nalewki, do konkursu zgłoszono 16 rodzajów trunków w butelkach, które oceniła komisja konkursowa w składzie: Henryk Kargul przewodniczący, Bartosz Kempski, Grzegorz Ziołek i Tadeusz Pietrucki członkowie komisji. I miejsce zajęła nalewka z czarnej porzeczki, a II miejsce nalewka z wiśni, które wykonał Józef Wincenciak. III miejsce otrzymała nalewka z wiśni, którą sporządziła Edyta Tadeusz.
W kategorii wina, do konkursu zgłoszono 23 rodzaje trunków w butelkach, które oceniła komisja w składzie: Mariusz Kołodziejski przewodniczący, Bogdan Osowiecki i Andrzej Mikutel członkowie komisji. I miejsce zajęło wino z czerwonych winogron z aronią, którego pomysłodawcą był Przemysław Kuroś. II miejsce zajęło wino z ciemnych winogron, którego twórczynią była Beata Zimnawoda, a III miejsce przyznano Mariuszowi Kaniuczokowi za wino z czarnej i czerwonej porzeczki. Wyróżnienia otrzymali: Ewa Mikuta-Kuroś za wino z czerwonych winogron z aronią i Roman Kołodziejski za wino z czeremchy.
Uczestnikom trzech pierwszych miejsc w każdej kategorii nagrody, dyplomy i upominki wręczył burmistrz Sulęcina Dariusz Ejchart.
Wszyscy uczestnicy zgłoszeni do konkursu otrzymali od organizatorów słoiczki z miodem.
W imprezie wystąpiły solistki Studia Piosenki Sulęcińskiego Ośrodka Kultury pod kierownictwem artystycznym Waldemara Handzlewicza. ©
W galerii fotorelacja z „Wieczoru dobrego smaku”. ©