Wpis do ewidencji innych obiektów świadczących usługi hotelarskie
Wymagane dokumenty:
Wniosek o dokonanie wpisu do ewidencji obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie.
Załączniki:
-
deklaracja dotycząca spełniania minimalnych wymagań co do wyposażenia dla innych obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie na terenie Gminy Sulęcin,
-
opis obiektu,
-
zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej lub odpis z Krajowego Rejestru Sądowego,
-
zaświadczenie o numerze identyfikacyjnym REGON wydane przez właściwy urząd statystyczny.
Wniosek należy wydrukować, wypełnić oraz podpisać.
Miejsce złożenia dokumentów:
-
pocztą tradycyjną adresowaną na Urząd Miejski w Sulęcinie, ul. Lipowa 18, 69-200 Sulęcin
-
osobiście w Biurze Obsługi Interesanta (parter, ul. Lipowa 18)
-
pocztą elektroniczną na adres umig@sulecin.pl
Opłaty:
Postępowanie nie podlega opłatom.
Termin i sposób załatwienia:
Do 7 dni roboczych.
Podstawa prawna:
Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych.
Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie.
Tryb odwoławczy:
Nie przysługuje.
Inne informacje:
Przedsiębiorca, który zamierza świadczyć usługi hotelarskie w innym obiekcie – niebędącym obiektem hotelarskim (hostelem, motelem, pensjonatem, kempingiem, domem wycieczkowym, schroniskiem, schroniskiem młodzieżowym, polem biwakowym), a także rolnik, który zamierza świadczyć usługi hotelarskie w gospodarstwie rolnym jest zobowiązany zgłosić ten fakt do ewidencji innych obiektów przed rozpoczęciem świadczenia usług.
Zaszeregowanie obiektu hotelarskiego do określonego rodzaju oraz nadanie odpowiedniej kategorii, a także zmiana i potwierdzenie zaszeregowania obiektu hotelarskiego do określonego rodzaju i nadanej kategorii następuje na wniosek przedsiębiorcy podejmującego świadczenie usług w obiekcie.
Zgłaszany obiekt:
-
musi spełniać wymagania budowlane, przeciwpożarowe i sanitarne,
-
musi mieć odpowiednie wyposażenie, które opisane są w załączniku nr 7 do rozporządzenia Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie.