Wpis do ewidencji innych obiektów świadczących usługi hotelarskie

Wymagane dokumenty:

Wniosek o dokonanie wpisu do ewidencji obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie.

Załączniki:

  • deklaracja dotycząca spełniania minimalnych wymagań co do wyposażenia dla innych obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie na terenie Gminy Sulęcin,

  • opis obiektu,

  • zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej lub odpis z Krajowego Rejestru Sądowego,

  • zaświadczenie o numerze identyfikacyjnym REGON wydane przez właściwy urząd statystyczny.

Wniosek należy wydrukować, wypełnić oraz podpisać.

Miejsce złożenia dokumentów:

  • pocztą tradycyjną adresowaną na Urząd Miejski w Sulęcinie, ul. Lipowa 18, 69-200 Sulęcin

  • osobiście w Biurze Obsługi Interesanta (parter, ul. Lipowa 18)

  • pocztą elektroniczną na adres umig@sulecin.pl

Opłaty:

Postępowanie nie podlega opłatom.

Termin i sposób załatwienia:

Do 7 dni roboczych.

Podstawa prawna:

Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych.

Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie.

Tryb odwoławczy:

Nie przysługuje.

Inne informacje:

Przedsiębiorca, który zamierza świadczyć usługi hotelarskie w innym obiekcie – niebędącym obiektem hotelarskim (hostelem, motelem, pensjonatem, kempingiem, domem wycieczkowym, schroniskiem, schroniskiem młodzieżowym, polem biwakowym), a także rolnik, który zamierza świadczyć usługi hotelarskie w gospodarstwie rolnym jest zobowiązany zgłosić ten fakt do ewidencji innych obiektów przed rozpoczęciem świadczenia usług.

Zaszeregowanie obiektu hotelarskiego do określonego rodzaju oraz nadanie odpowiedniej kategorii, a także zmiana i potwierdzenie zaszeregowania obiektu hotelarskiego do określonego rodzaju i nadanej kategorii następuje na wniosek przedsiębiorcy podejmującego świadczenie usług w obiekcie.

Zgłaszany obiekt:

  • musi spełniać wymagania budowlane, przeciwpożarowe i sanitarne,

  • musi mieć odpowiednie wyposażenie, które opisane są w załączniku nr 7 do rozporządzenia Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie.