Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii dotyczący stwierdzenia 5 ogniska pryszczycy na terytorium Słowacji
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie ognisk pryszczycy
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie ognisk pryszczycy na Słowacji i na Węgrzech
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Afrykański pomór świń (African Swine Fever – ASF) to szybko szerząca się, zakaźna choroba wirusowa, na którą podatne są świnie domowe, świniodziki oraz dziki. W przypadku wystąpienia ASF w stadzie dochodzi do dużych spadków w produkcji: zakażenie przebiega powoli i obejmuje znaczny odsetek zwierząt w stadzie, przy czym śmiertelność zwierząt sięga nawet 100%.
Zgodnie z OIE przyjmuje się, że okres inkubacji choroby wynosi 15 dni (okres inkubacji w środowisku naturalnym: 4-19 dni, w przypadku choroby o ostrym przebiegu: 3-4 dni).
Wirus jest wyjątkowo odporny na działanie niskich temperatur i zachowuje właściwości zakaźne we krwi, kale, tkankach (zwłaszcza surowych, niedogotowanych produktów z mięsa wieprzowego lub dzików) przez okres nawet 3-6 miesięcy.
Ludzie nie są wrażliwi na zakażenie wirusem ASF, w związku z czym choroba ta nie stwarza zagrożenia dla ich zdrowia lub życia.
Najczęstszym sposobem zakażenia zwierząt jest bezpośredni lub pośredni kontakt ze zwierzętami zakażonymi. Rozprzestrzenianie się wirusa jest stosunkowo łatwe za pośrednictwem osób i pojazdów odwiedzających gospodarstwo, skażonego sprzętu i narzędzi, zwierząt mających swobodny dostęp do gospodarstwa (gryzonie, koty, psy), jak również przez skażoną paszę, wodę oraz skarmianie zwierząt odpadami kuchennymi (zlewkami) zawierającymi nieprzetworzone mięso zakażonych świń lub dzików.
Informacje dla hodowców i przedsiębiorców
Informacje dla lekarzy weterynarii, myśliwych i leśników
Postępowanie w przypadku znalezienia padłego dzika
ASF – najczęściej zadawane pytania (FAQ)
ASF w Polsce – mapy, obszary objęte restrykcjami, ogniska, przypadki